van koeientekenaar tot oormerk

koeienschetser - agrifotograaf

koeientekenaar en oormerkDe meeste mensen verafschuwen de gele oormerken bij de koeien. Maar waarom hebben ze die en hoe ging het voor de oormerken?

Vorige week was ik bij de Familie Lamers in Groesbeek om hun koeien te fotograferen. Dhr. Lamers senior vroeg mij of ik wist wat een koeientekenaar was. Heel eerlijk gezegd had ik geen idee. Ik kwam niet verder dan iemand die koeien tekent!!!! Er werd een ordner uit de kast gehaald met allemaal tekeningen van koeien zoals je ziet.

Voordat Nederland met oormerken ging werken moest een koe geïdentificeerd worden. Dit was belangrijk als men de koe wou verhandelen of als hij naar de slacht ging bijvoorbeeld. Omdat iedere koe een andere tekening heeft werd er een standaard bewijs ingetekend door de koeientekenaar. Ieder vlekje moest precies vastgelegd worden. Ieder bewijs had verder een uniek nummer, er werd genoteerd wat de geboortedatum was, het ras, het geslacht en o.a. de bijzonderheden. Bijgaand bewijs komt uit 1974. De handtekening van de schetser bevestigde alles.

Tijden veranderen als de computer in beeld komt. Registratie met behulp van oormerken is vanaf ± 1991 verplicht. Het doel is om de koeien vanaf de geboorte tot de slacht te kunnen volgen. Ziektes kunnen zo snel opgespoord worden.

Anno 2017 gaan er stemmen op over een elektronische registratiemethode in de vorm van een chip. Het wordt tijd dat de  Europese Unie hier een besluit over neemt.  Met een chip in het lijf zien koeien, varkens en geiten er uit zoals het hoort: “Puur natuur”. Net als onze paarden die nooit een oormerk hebben gedragen.

 

Advertenties

Een reactie op “van koeientekenaar tot oormerk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s